Завърши Айтос . Ясни шампионите за 2018

          Над 10 000 зрители изгледаха 7-ия ( последен) кръг на Републиканския ни шампионат по мотокрос в Айтос. На мотополигона над града още от рано сутринта зрителите бяха заели своите места, като с нетърпение очакваха състезателните маншове от финалния кръг на сезона. Отличното трасе и атмосферните условия също допринесоха пилотите да дадат всичко от себе си за крайния  успех в различните класове. 61 състезатели от България, Румъния и Турция караха през уикенда.

В клас МХ65 двойна победа записа Мирослав Димитров ( 50 точки,Марица рейсинг тим, КТМ), който повеждаше конкуренцията от старта и водеше през цялото време на двата манша. Втори се нареди Живко Иванов ( 42 точки, Панчо рейсинг тим, КТМ), а на третото място на подиума се качи Енис Байрамов ( 40 т, Дамасцена Алба АСК, КТМ). Енис имаше още един повод да празнува защото завърши годината като шампион на България при МХ 65 с краен актив от 256 точки.

При МХ 85 имаше истинска драма до края на последните метри и в двата манша. Имайки предвид, че преди Айтос Християн Георгиев ( НСА Моторспорт, КТМ) и Виктор Бориславов( Мотоспорт Варна, КТМ) имаха по 237 точки във временното класиране за сезона, днес зрителите станаха свидетели на невероятно представяне и битка до карирания флаг. Първият манш беше спечелен от Виктор Бориславов с аванс от 2 секунди, а във втория победата беше за Християн Георгиев, който също финишира с минимална преднина пред конкурента си. В крайна сметка и двамата събраха по 47 точки от кръга, но заради победата във втория манш на първото място за награждаване се качи Християн. В крайното класиране за сезон 2018 шампион стана Георгиев с 284 точки, колкото и Бориславов, но заради повечето първи места през сезона ( 5 пъти) с титлата ликува Християн Георгиев. Трети в Айтос стана Живко Богданов ( 38 точки, МСК МХ Мото,КТМ) .

Майкъл Иванов ( НСА Моторспорт, КТМ) приключи състезателната година в клас МХ2 като абсолютен републикански шампион с максималните 350 точки от всичките 7 кръга. В неделния ден Иванов също спечели двата манша, но в първия в рамките на 6 обиколки караше зад Хакан Халми ( МСК Севлиево, КТМ) и двамата водеха люта битка за лидерската позиция. В стремежа си да запази първото място Хакан падна, но му трябваха около 10-ина секунди, за да се изправи и продължи. От това се възползва Майкъл, който не даде шанс на Халми и спечели манша. Във втория Иванов потегли отлично и с всяка обиколка трупаше аванс, за да постигне двоен успех в Айтос и пълни шампионски точки от сезона. Хакан Халми се качи на второто място за награждаване, а трети Станислав Цеклеов (АИТ рейсинг тим, КТМ).

В МХ1 победата беше за победителя от сезон  2018 Адриан Радуца ( Румъния, Ямаха), който си прибави нови 50 точки днес и с актив от 319 триумфира като шампион на България. Втори в Айтос стана Ивелин Манев ( 44 точки, Моторейсинг Варна,КТМ), а трети Георги Георгиев ( 38 точки, Несебър мото, Сузуки).

Също по абсолютно шампионски завърши годината и Мартин Тодоров ( Еър макс рейсинг, Ямаха) в МХ. Тодоров победи и в двата манша и събра сбор от максималните 350 точки от целия сезон. След него в неделния ден останаха Григор Царев ( 44 точки,Джей Ар Си , КТМ) и Васил Стоянов ( 38 точки,Велман моторспорт, Кавазаки).

Любителите на мотокроса в България ще имат последна възможност до края на годината да видят най-добрите ни пилоти още следващият уикенд. На мотополигон Бобошево ще се проведе традиционния мотокрос за рекорден 62-и път ! Както е известно, надпреварата там се прави без прекъсване от 1956 година насам.

Вижте ТУК пълното класиране от сезон 2018