Кабакчиев стана девети на Световното...

Отличен старт и не толкова добър финал имаше габровския супер талант Теодор Кабакчиев (КТМ, Екстрийм Рейсинг) в първия кръг от Световното първенство по Супер Ендуро в Краков, Полша. Шампионът на България зае 9-то място в крайното подреждане от кръга в клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години) и спечели първите си 18 точки за сезона, който предвижда общо пет старта – в Полша, Германия, Унгария и два в Испания.
30 млади състезатели от 13 държави застанаха на старт в „Таурон Арена“. От тях само 14 успяха да си осигурят участие в същинската надпревара. Тедо го направи,  регистрирайки четвърто време в своята квалификационна група. В надпреварата за позиция на стартовата решетка Кабакчиев се нареди 11-ти и това му отреди място във втората редица.
Състезанието започна отлично за пилота на габровския „Екстрийм Рейсинг“ – с четвърто място в първия от общо трите финала в надпреварата. За отреденото време от 6 минути плюс една обиколка Тедо успя да изпревари доста от съперниците си и завърши на 16 секунди след победителя Уилям Хоаре (Хускварна, Великобритания). Още по-добре тръгнаха нещата за него във Финал Б. Той поведе веднага след старта и близо 2 обиколки беше начело. След това обаче допусна грешка, не прецени добре дължината на един от скоковете по трасето и падна, което го смъкна назад до 12-то място. На същата позиция Кабакчиев завърши и във Финал С.
„Във втория финал потеглих отлично и поведох състезанието. Карах със самочувствие, че съм първи, не съм се притеснявал. Правих голям скок, с който прескачам следващото препятствие - голямо дърво, но скочих с няколко сантиметра по-късо и задната гума ми се закачи в дървото, след което претърпях силно падане и изостанах драстично. Все пак се мобилизирах и завърших манша 12-ти. В третия финал не успях да направя добър старт и добрите траектории по трасето бяха блокирани почти винаги. Блъскахме се агресивно с другите състезатели в борбата за позиции, което ни доведе допълнителни падания и съответно забавяне от темпото на водача. Физически се чувствах отлично, надявам се да успея да избегна и грешките занапред. Продължавам да се боря в следващите кръгове“, сподели Тедо след надпреварата в Краков.
Начело в клас „Джуниър“ след I кръг излезе Уилям Хоаре, който записа три победи в „Таурон Арена“ и взе пълен актив от 60 точки. Давид Чиприян от Чехия (КТМ) завърши втори с 49 точки, а третата позиция с 35 точки зае румънецът  Йозса Норберт Левенте (КТМ).
Вторият кръг от Световното първенство по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) е още в първите дни на новата година – на 6-ти януари в Риза, Германия.

Източник –gabrovo-news.com