Исторически триумф на Кабакчиев !

Звездата на българското ендуро Теодор Кабакчиев докосва титлата от Световния шампионат по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм! В паметна за българския мотоциклетен спорт вечер в Будапеща, Унгария, родният талант постигна три победи в трите състезателни манша и взе пълен актив от 60 точки, които го изведоха на върха в генералното подреждане за сезона на клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години).
Аплодиран мощно от множество българи в зала „Ласло Пап“ и цялата унгарска публика, Теодор даде всичко от себе си, постигна втора поредна победа в Световния шампионат и показа на всички, че е достоен за световното злато.    
Подкрепяният от фирма "Еконт" български шампион се представи великолепно още в тренировките и квалификациите, като си осигури най-добрата стартова позиция с първо време в клас „Джуниър“ - 45.209 секунди.
Във Финал I късметът беше на страната на Тедо. Той излезе трети след старта, в последствие беше изпреварен от Адриен Жакон (КТМ, Франция), но бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него битка водеха лидерът в генералното класиране на шампионата Леон Хентчел (Хускварна, Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ). В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на редовните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с прецизно каране си осигури победата в манша. Тай Кулинс завърши втори, 8 секунди след българина, а третото място зае полякът Доминик Олсзови (КТМ). Хентчел пресече финала четвърти, с изоставане от близо 25 секунди, следван от Жакон.
По регламент, във Финал II състезателите потеглят в обратен ред и тези с най-добри времена от квалификациите са във втора стартова редица. Теодор се справи най-добре с тази трудност, взе от външната страна първия завой и излезе трети от него, а основните му конкуренти Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха падания. Още преди края на първия тур българинът вече беше начело и до края не позволи на никой да застраши първото му място. Тедо направи такава разлика начело, че минута преди края на времето затвори с обиколка единият от съперниците си за световната титла Тай Кулинс. Хентчел се пребори за второто място, с пасив от 22 секунди, а трети отново завърши полякът Олсзови.
Финал III беше най-интересен. Тедо взе Холшот-а и поведе, но малко след това допусна грешка и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата се „захапаха“ и си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на редовните 6 минути Тедо отново излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да запази първаата позиция допусна грешка и това означаваше трета поредна победа за българския шампион и общо пети спечелен манш от началото на сезона. Французинът Фабиен Поиро (Хускварна) завърши втори, а Хентчел пресече финала трети. Тай Кулинс отново имаше проблеми и остана 7-ми.
С пълен актив от 60 точки Кабакчиев спечели кръга в Унгария и отново изслуша българския химн на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Хентчел остана втори с 45 точки, а Олсзови зае третото място с 43.
В генералното класиране българинът вече е лидер със 185 пункта, Хентчел е със 183, а Тай Кулинс – със 165.
Последният кръг от шампионата на планетата е на 14-ти март в Лодз, Полша и там Кабакчиев ще излезе с червения номер на водач в шампионата.