СуперМото. Преди Кюстендил

Този уикенд, за втора поредна година, на писта „Пауталия” град Кюстендил ще бъде даден стартът на BMU European SuperMoto Championship и на Републиканския шампионат в клас Скутери. В състезанието ще вземат участие близо 50 пилота от България, Румъния, Турция и Гърция, като пилотите ще се съревновават в традиционните класове SM Junior (65сс и 85сс), S3 (250cc) и OPEN (450cc).

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките пилоти от клас Джуниър ще видим две нови лица за СуперМото сцената, а именно мотокросистите Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ) който е лидер в класирането за Републиканския шампионат по мотокрос (клас МХ65) и неговия колега Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ). В кубатурата 85сс, ще видим още един лидер в класирането на Републиканския шампионат по мотокрос, този път от клас МХ85 – Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ), който през миналия сезон спечели титлата при 65-кубиковите СуперМото пилоти и тази година се представя отлично в мотокроса. Макар и най-малък, Християн може да окаже сериозен отпор на „ветераните” в тази категория като европейският шампион за сезон 2017 – Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) и Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ). В компанията на най-малките ще видим и Кадир Ербей от Турция, Дариа Гианеску и Патрик Паскота – Румъния, които са от състезателите които комбинират дисциплината СуперМото с дисциплината писта, а не с мотокрос, както правят българските състезатели което ще направи изцяло асфалтовата битка в Кюстендил изключително интересна. 

S3/OPEN

В групата на големите кубатури, се очаква традиционния двубой между Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ) и Янко Ташев (Ридо Самоков, ТМ), подкрепени от Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) и Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки). Тук обаче, мотокрос дуото Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) могат сериозно да се намесят в класирането при мотоциклетите с кубатура 250сс което е гаранция за много интересни състезателни дни на Пауталия. Новата вълна състезатели в дисциплината СуперМото вече имат направени стотици тренировъчни обиколки в Кюстендил и тази „вълна” може да залее считаните за фаворити в този клас. Част от тази група включва пистовите състезатели Светлин Иванов (Зедмото, КТМ) и Владислав Димитров (Тийм Гис, КТМ) които имат отлични резултати в клас SBK, участващия за втори сезон Иван Попов (НСА Моторспорт, Хонда), Янко Николов (Джей Ар Си Моторспорт, Хонда) и други.
Имайки в предвид, че прогнозата за времето този уикенд предвижда слънце в събота и дъжд в неделя, стартът на СуперМото-то за сезон 2018 вероятно ще предостави възможност на публика и състезатели два интересни състезателни дни, в различни условия и най-вероятно с различни победители.

Скутери

Девет състезатели в уникалната група на клас Скутери са подали заявка за участие в Кюстендил тази седмица, като основния „проблем” в този клас е факта, че 5 от тях са картинг състезатели и отлично познават конфигурацията на писта „Пауталия”, но на четири колела. Скутер шампионата тази година включва общо пет старта, два от тях в „Меката на черешите”, а останалите три в Плевен. В Кюстендил ще видим защитаващия си титлата от сезон 2017 – Алекс Иванов (Априля), двама от основните му конкуренти и съотборници Пламен Христов и Боян Петров също с машини Априля, Иво Михайлов, който има водеща роля в скутер шампионата, но през миналата година на два пъти технически проблеми го лишиха от полагащото му се топ три класиране и други.

И в двата дни на GP Bulgaria -  BMU European SuperMoto Championship и Републикански шампионат Скутери ни очакват по 6 старта и много тренировки с най-добрите СуперМото и Скутери състезатели, така че заповядайте!