Теодор Кабакчиев преди Световното по Супер Ендуро

За трета поредна година Теодор Кабакчиев ще представя България в Световния шампионат по Супер Ендуро в зала. Първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) ще стартира на 8-и декември от „Таурон Арена“ в Краков, Полша. На 5-и януари 2019-та майсторите на ендурото ще превземат „Захсен Арена“ в Риза (Германия), а „Каха Магика“ в Мадрид (Испания) ще приеме третия кръг на 25-ти януари. Последните два старта от шампионата са на 9-и февруари в Будапеща (Унгария) и на 9-и март в Билбао (Испания).
Тедо отново ще кара в клас „Джуниър“ за състезатели до 23 години. Шампионът на България записа най-силното си представяне в Световното по Супер Ендуро при последното си участие за миналия сезон – в Билбао, Испания. Навръх 3-ти март талантът на габровския „Екстрийм Рейсинг“ ни накара да се гордеем, като зае второ място в един от маншовете на своя клас и четвърто в крайното класиране от кръга. Сега е амбициран да се намеси в битката за световната титла. Ето какво сподели още звездата на българското ендуро дни преди старта на новия световен шампионат: 


•    Подготвен ли си за новото предизвикателство в световния шампионат по Супер Ендуро?
Мисля, че съм. Чувствам се на 100 процента готов за предизвикателството. Остават ми още около 2 седмици, в които ще дам всичко от себе си да се доподготвя качествено и се надявам да постигна желаното.  
•    Това ще бъде твоето трето участие в тази надпревара. Чувстваш ли се по-узрял?
Постигнах добър резултат в края на миналия шампионат и бях доволен, но вътре в мен има сърце на шампион и винаги искам да съм първи. Надявам се да го постигна, а времето ще покаже дали съм узрял за това.
•    Изчисти ли грешките, които ти попречиха да запишеш още добри класирания през миналия сезон?
Докато съм на тренировка – всичко върви по план, но на състезание винаги се получава нещо коренно различно. Атмосферата е уникална в тези зали, напрежението е сериозен фактор, а нивото на всички участници е страшно изравнено. Надявам се вече опитът, който натрупах в предходните два шампионата, да проработи и за мен. Трябва просто да бъда малко по-спокоен. Спокойствието и трезвото мислене по време на състезание са ключови за победата. Разсееш ли се дори за момент, губиш всичко. Една малка грешка, едно недовиждане на камъче дори или елемент от трасето може да ти коства цялото състезание. За това се надявам да успея да запазя концентрация и да бъда спокоен. Лично аз вече отивам с някакво самочувствие и вярвам в себе си. Това много помага чисто психически. Защото много момчета са страшно добри и сме, да кажем, на горе-долу едно ниво. Разликата я прави психиката. Ако тя ти е слаба, колкото и да си добър – не се получават нещата. 
•    Тоест ти си си най-сериозния опонент?
То това е разковничето – да успееш да се изолираш от всички около теб и да мислиш, че си само ти и финала. Това трябва да е в съзнанието ти. Мислиш ли за всички останали елементи, нещата не се получават. Трябва да си вярваш, че си номер едно, да не обръщаш внимание на останалите и да даваш всичко от себе си.
•    С какво смяташ, че ще бъдеш по-добър от миналата година?
Мисля си, че малко или много с всяка изминала година ставам по-зрял и по-трезво мислещ човек. Надявам се, че точно това ще бъде моят плюс през този сезон. Аз винаги съм давал всичко от себе си в състезанията, но натрупаният опит може да ме направи по-добър. Вероятно съм и по-мотивиран тази година или съм забравил, какво е било предната (смее се), но се чувствам готов за нещо по-голямо.
•    Всичко наред ли е с техниката?
Благодарение на фирмите и хората, които вярват в мен и ме подкрепят – на първо място г-н Калоян Кашавелов и фирма „Импулс“ и г-н Веселин Кръстев и млечните продукти с марката „Боженци“, както и „Дънлоп България“, „Еди Мото Център“, „Боби МХ“, „Бобкат“, „Мy-guard“, „Недев графикс“ и др., започвам световния шампионат с нов мотоциклет. Би трябвало да нямам технически проблеми и се надявам да е така.
•    Моторът ти отстъпва ли на тези, с които се състезават твоите съперници?
Моторите базисно са еднакви, но всеки си прави различни настройки и допълнителни модификации. Има разлика в окачването, в гумите и други малки елементи. Разбира се, ако разполагаш с достатъчно средства и правилния екип, можеш да сглобиш и нещо по-добро. Аз мисля, че моята машина е достатъчно добра и ще бъде конкурентноспособна.
•    Спечели поредната си титла от BG-X Ендуро шампионата. Като цяло доволен ли си от сезон 2018 на открито, който приключи наскоро?
Беше един страхотен сезон, без контузии. Страшно важно е да успееш да се опазиш от травми в спорт като нашия, а ако в допълнение печелиш и всеки един старт, в който участваш на национално ниво, както се случиха нещата при мен – всичко е чудесно. Доволен съм. Смятам, че вървя в правилната посока и имам развитие в сравнение с миналата година.
•    Какво искаш да постигнеш през 2019-та?
Мечтата ми е да стана световен шампион. Със сигурност искам да го постигна и ще се боря за това. Дали искането и реалността ще съвпаднат – времето ще покаже.

Автор : Светозар Гатев, sport-gabrovo.com