Към Благоевград! Новини и програма


   В Троян миналата седмица приключи финалният кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2018 с точната равносметка от спечелени 4 златни, 6 сребърни, 6 бронзови отличия и шампионска отборна титла за България, идва времето в което българските състезатели ще се съсредоточат в българските мотокрос състезания които предстоят в календара.

   След близо 20 годишна пауза, Благоевград отново се връща на мотокрос картата на България с предстоящото домакинство на шестия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос който предстои тази седмица. Организаторите на състезанието от Община Благоевград и местния клуб ЕърМакс Рейсинг са избрали добре познато място на мотокросистите от близкото минало на което да разположат новото състезателно трасе и това е региона на село Зелен дол,  което се намира на 5 километра от Благоевград. През 2017 година на мотополигон „Зелен дол” се е състояло едно неофициално състезание, но през 2018 година инфраструктурата на мотополигона е развита, а същинското състезателно трасе е удължено и разширено.

   В Благоевград предстои да видим едно много интересно състезание в клас МХ65 на шампионата, където след Троян  - Енис Байрамов (Дамасцена Алба АСК, КТМ) е с равен брой точки в класирането с Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), като двамата имат по 184 спечелени точки до момента. Трети в класирането е румънецът Золтан Ордог (Хускварна) който спечели шампионската титла в класа през 2017 година, но засега изостава с 41 точки от Байрамов и Иванов. Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 118т.) показа отлично каране в Троян, но поради травма в началото на сезона изгуби ценни точки през априлските и майските състезания, сега има да наваксва сериозно, ако иска да се върне в челото на таблицата, където обаче се намират Радослав Русев (Мото Екстрийм Русе, КТМ, 130т.) и Мартин Ангелов (Мото Спорт Сливен, КТМ, 129т.) съответно на четвърто и пето място.

   В клас МХ85, въпреки контузията си, Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ, 193т.), успя на балканското трасе в Троян да запази лидерската си позиция в шампионата, но разликата между него и другия претендент за титлата – Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ, 187т.) се стопи до 6 точки в последните две състезания от шампионата. Бориславов е в отлична форма и има реалните шансове за победа на Зелен Дол, но все пак всичко е в ръцете на двамата състезатели и техните отбори. Трети в класирането за шампионата е домакинът на финалния кръг на шампионата в Айтос – Живко Богданов (МХ Мото, КТМ, 161т.) който определено ще търси класиране в топ три на състезанието. След румънецът Мариус Поповици (КТМ, 142т.) който заема четвъртото място, се намира още един пилот от Айтос – Радостиин Михайлов (Несебър Мото, Сузуки, 138т.) който поради технически проблем не успя да спечели достатъчно точки в Троян, но все пак завърши на петото място в първия манш и запази шансове за преследване на топ три класиране в шампионата.

   При младежите от клас МХ2Junior, Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 250т.) е абсолютен лидер в класирането с аванс от 40 точки пред Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 210т.), а трети е Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг тийм, КТМ, 180т.). В групата на мъжете от клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 250т.) е безгрешен от началото на шампионата, като в на местна почва в Троян, отново доказа, че е най-бързият пилот в момента в България, спечелвайки всичките четири манша за класовете МХ2 и МХ1 в които участва по време на изминалото състезание. При мъжете Халми заема втората позиция с 220т. а трети е Алекс Димитров с 190т. Топ пет на клас МХ2 се допълва от Цеклеов (162т.), като пети е Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 110т.)

   В групата на 450-кубиковите машини МХ1, Адриан Радуца (Ямаха, 225т.) ще се опита и тази година да завоюва трета поредна титла в този клас, но надеждата трофея да остане в България лежи на раменете на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха 221т.) като разликата от само 4 точки е пренебрежителна, а Цветков показва добро темпо и подготовка в последните няколко състезания. Цветков има реални шансове за победа, но мотополигона в Зелен дол е нов за всички състезатели и първата обиколка в обновения му вид ще бъде направена едва в събота, което на практика означава, че всички ще стартират на „чисто”, без някой да може да се възползва от предхождащи тренировки и натрупан опит. МХ1 топ пет продължава с третата позиция на Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, Кавазаки, 181т.), Калоян Илиев (МСК Севлиево, Хонда, 162т.) и завършва със Стефан Нейчев (ЕърМакс Рейсинг, Ямаха, 157т.).

   След като спечели шампионската титла в Троян за BMU Европейския шампионат по мотокрос на клас МХ и донесе сериозни точки за отборната победа на ЕърМакс Рейсинг, Мартин Тодоров (Ямаха, 250т.) този път ще се наложи да поработи на няколко „стана” в Зелен дол като състезател, треньор и организатор, което обаче едва ли ще го разконцентрира в търсене на трета национална титла от клас МХ (2013, 2015). Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 210т.) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) бяха близко до Тодоров в Троян и чакат негова грешка, а третият в класирането на шампионата – Кадир Масар (Велман Моторспорт, Сузуки, 171т.) загуби ценни точки в Троян, защото очакваше сухо и прашно трасе, и явно образувалата се кал не му се понрави и доведе до слабия резултат.

   Дали ще продължи доминацията на Тодоров в Зелен дол ще разберем само там, като ни очаква стандартна програма за шампионата, с тази разлика, че тренировките в събота започват в 12:30, първият състезателен манш на клас МХ е с начален час 16:30, официалното откриване на състезанието е в неделя в 10:30.

Заповядайте на мотополигон „Зелен дол”, град Благоевград и станете част от голямото му завръщане на републиканската мотокрос сцена!


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПУБЛИКАТА :

Мотополигон „Зелен дол” се намира в едноименното село в Югозападна България, на 101 км от София посока Благоевград. На последното кръгово кръстовище на АМ”Струма” (след него пътят свършва) се завива надясно в посока Логодаж. На 1 км от кръговото е мотополигона. Ще има и указателни табели за достигане до трасето.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ТУК