Два нови шампионата под егидата на БФМ

Българската федерация по мотоциклетизъм, заедно с промоутърите Павел Кашов и Тодор Христов, ще организира два изцяло нови шампионата през сезон 2024 – РШ „АТВ МХ 2024“ и РШ „X-CROSS Challenge“. Първият кръг на новите надпревари ще бъде в Русе, по-точно в село Сандрово, на мотополигон “Godzilla MX park Ruse” още този уикенд 1 и 2 юни.

Двата шампионата ще обединят АТВ състезателите в България, чийто брой нараства в последните години и нямат поле за изява. Шампионатът е планиран така, че да покрие две дисциплини, “АТВ Мотокрос”, в която състезателите се състезават на мотокрос писти и “X-Cross” - вид състезания с навигация по трудни терени, състезаващи се по трасе извън пистата, но задължени във втория ден от състезанието да се състезават и на мотокрос писта в един манш пред публика. Всеки кръг от шампионатите ще има състезания и за двете дисциплини.

Подробности за трасето и организацията за БФМ даде Павел Кашов:

“Мотокрос трасето ще е дълго около 1650 метра, съдържащо 11 елемента, включващи рулетка, трапец, тройки с дължина между 30 и 40 метра, завои с две различни пътеки, стартова решетка, финал, времеизмерване, питлейн с информация за времената на живо, зона за изчакване. Една от главните цели е развитието на децата, от които в последствие ще произлязат състезатели на ниво – надявам се доближаващо европейското. Всичко зависи главно от желанието и изглежда, че имаме доста талантливи деца, така че всичко ще се случи по най-добрия начин.”

Надпреварата ще включва всички изброени “АТВ” класове, но също така и най-популярните класове за мотоциклети като MX50, MX65, MX85 и MX1/MX2.

Тодор Христов, един от доайените в офроуда в България, който има желание да възстанови X-Cross-а у нас, коментира че се предвиждат два класа за тази година - EXPERT и HOBBY.

„X-CROSS CHALLENGE” ще се провежда по GPS навигация, маркирано трасе с маркери и ленти на затвореното трасе, като на затвореното трасе движението се извършва между ленти. В трасето има изкуствени и естествени препятствия, като целта е преминаването им за най-кратко време. За първия кръг е изградено технично трасе в околностите на “Godzilla MX park Ruse”, на което състезателите ще се съревновават по навигация в първия ден от състезанието.

За тази година в календара на двата нови шампионата са планирани 5 кръга, като първото и последното ще се проведат на „Godzilla MX park“, ще има по едно състезание в Челопеч, Никопол и Добрич. Мотокрос класовете са следните:

Super Mini Junior – Възраст: 4-7 г. с двигател: 0-50 куб. 2-тактов или 110 куб 4-тактов

Mini Junior – Възраст 7-12 г. с двигател: 71-100 куб. 2-тактов или 150 куб. 4-тактов

Junior – Възраст: 13-16 г. с двигател: 100-200 куб. 2-тактов или 91-250 куб. 4-тактов

ATV-PRO – Възраст: 16 г.+ с двигател: 250-525 куб. 4-тактов.

Х-Крос класовете ще са: EXPERT и HOBBY

Кабакчиев ще кара във 2-ия кръг от Световния шампионат
Серес събира най-добрите на Балканите на писта този уикенд