Кабакчиев стартира в Сърбия

Топ ендуро пилотът ни Теодор Кабакчиев започва днес участие в 3-ия кръг от Световния шампионат на FIM Hard Enduro – „Xross Hard Enduro Rally“ в Сърбия, което ще продължи 4 дни – до 22 юни. Надпреварата заради контузия ще пропусне лидерът в шампионата Мануел Летенбихлер с KTM, което означава,че в Златибор ще видим нов победител. „Xross Hard Enduro Rally“ е едно от най-тежките хард ендуро състезания на Балканите и се провежда в планините Златибор, Тара и Мокра гора.

В сряда вечерта е квалификацията Akrapovic Prologue“ - шанс за състеателите да почувстват атмосферата, а форматът "Superenduro" предлага и първата възможност да спечелят шампионски точки. В четвъртък рано сутринта започва надпреварата в планината, като всеки ден състезателите ще карат близо 100 километра Hard Enduro.

Защитаващият титлата си и победител в първия и втория кръг Мануел Летенбихлер от Red Bull KTM Factory Racing получи контузия на коляното по време на тренировка и пропуска състезанието, което означава, че ще видим нов победител на върха на подиума в края на четвъртия ден.

Общо 60 състезатели са записани в клас Pro, но кои са фаворитите за успех?

На второто място в класирането за шампионата, Марио Роман от „Sherco Factory Racing“ знае, че победата в Сърбия за него е задължителна. Испанецът предпочита дългите, многодневни състезателни формати и ще се стреми да увеличи поредицата си на подиума за 2024. Уейд Йънг от „Red Bull Leader Tread“ е трети в генералното класиране. Четвърти в общото класиране, като същевременно е начело при младежите, е Мич Брайтмор от „TTR Squadra Corse“. Челната петица допълва нашият Теодор Кабакчиев от „Sherco Factory Racing“. Тео завърши втори в първия кръг, но пропусната контрола по време на втория му попречи да вземе точки от Австрия. В Сърбия Кабакчиев ще се опита да се завърне на подиума, още повече, че през последните две години Теодор беше сред първите трима в Сърбия. Кабакчиев притежава всичко необходимо, за да постигне първата си победа във FIM HEWC.

Програма на „Xross Hard Enduro Rally“:

Сряда, 19 Юни – Пролог

18.05: Състезание за  клас Про

Четвъртък, 20 Юни - Offroad ден 1

08.00 - Старт на състезанието

16.00 - Край на състезанието

Петък, 21 Юни - Offroad ден 2

08.00 - Старт на състезанието

16.00 - Край на състезанието

Събота, 22 Юни - Offroad ден 3

08.00 - Старт на състезанието

15.00 - Край на състезанието и награждаване

Класиране във FIM HEWC след 2 кръга:

1. Мануел Летенбихлер (KTM) 45 т.

2. Марио Роман (Шерко) - 32

3. Уейд Йънг (Gasgas) - 29

.....................................................

5. Теодор Кабакчиев (Шерко) 20

Над 100 състезатели на Открития шампионат на България по мотокрос в Хасково
Над 130 състезатели от 5 държави ще участват в „Grand prix Севлиево“