Майкъл Иванов: Когато падна духом, баща ми е човекът, който ме изправя на крака и ме връща към мотора!

Българската федерация по мотоциклетизъм започва представянето на своите състезатели от четирите дисциплини в рубриката си “Шампиони на две гуми”. Инициативата е част от предстоящата 100-годишнина на федерацията, която ще се чества през 2024 г.

Моля за вниманието ви, това е 24-годишният Майкъл Иванов - 24 кратен шампион на България в дисциплините “Мотокрос” и “Супер мото”. 6 пъти Майкъл грабва Отборна Купа на България по “Мотокрос” с клубовете “Троян Мотор Спорт”, “НСА Моторспорт”, “АИТ рейсинг тийм”. В кариерата си има европейски титли от дисциплината “Супер мото”.

Майкъл е роден на 22.10.1997 г., родом е от Троян, живее в София.

Венелина ИВАНОВА

- Здравейте, Майкъл. Благодаря за отделеното време, къде ви заварвам? 

- Здравейте, в Италия съм, състезанието в Сардиния приключи и вече пътуваме към България.

- Кога се прибирате у дома?

- Очакваме след два дни да си бъдем в България.  Пътуваме с кола и затова ще ни отнеме две денонощия.

- Как мина състезанието в Сардиния?

- Благодаря, добре.

- Доволен ли сте от постигнатите резултати?

- Ами, да, доволен съм как мина състезанието. Доста приятно съм изненадан от начина, по който се представих и мисля, че нямам забележки към себе си.

- Честито! За БФМ е чест, че се прибирате в България, носейки й отличията: 12-о място в италианския шампионат и 30-о място в надпреварата “Супер шампионите”. Браво!

- Много ви благодаря за оценката!

- Кога и къде е следващото ви участие?

- На 20 февруари във Великобритания ще участвам на първия кръг от Европейския шампионат.

- Успех желая!

- Благодаря!

- Майкъл, вие сте на 24 години и сте 24-кратен шампион на България в категория “Мотокрос”. Кой е първият ви спомен на мотор?

- Често казано с моето минало първият спомен на мотор вече е избледнял (бел. ред. - смее се).

- А кой пръв запали във вас искрата към моторите?

- Дядо ми. Като малък, бях на 6 години, дядо ме заведе на едно състезание в Севлиево.


- Той състезател ли е бил?

- Не. Баща ми Гриша Иванов за кратко в младините си е бил състезател, но след това се преориентирал и е станал автомобилен състезател. Но дядо ми никога не е бил състезател. С него бяхме гости в публиката в Севлиево, но помня как шумът на моторите ме заплени. Помня усещането за адреналин и вече знаех, че искам и аз да карам мотори.

- Кой е първият ви треньор в “Мотокрос”?

- Първият ми треньор е Димитър Рангелов.

- От колко души днес се състои екипа ви, с който пътувате на състезания?

- От началото на тази календарна година на двете състезания, които се състояха миналата и по-миналата седмица, пътувам със съкратен състав. С мен са Величко Манолов - той е бивш състезател, мой треньор и ми помага за мотора като механик. С мен е и Джанмарко Сантучи - той е мениджър на отбора.

- Майкъл, какво си пожелавате да постигнете през състезателната 2022 година?

- За тази година съм си поставил цел и се надявам просто да завърша благополучно и да нямам контузии, за да мога да завъртя една пълна календарна година, защото няколко години поред не съм участвал в международни състезания. И целите ми ще бъдат насочени към следващата състезателна година. Тази ще ми бъде подготвителна.

- Споменахте контузиите. Имало ли е моменти в миналото, в които заради тежки контузии ви е идвало да се откажете от спорта.

- Ами да, случвало ми се е и то не веднъж. Особено след някоя тежка контузия, доста пъти заради болките ми е минавало през ума да спра.

- Откъде вадите този кураж - мотоциклетният спорт е изключително рисков и екстремен, на старт линията преди всяко състезание вие се излагате и на стопроцентов риск.

- Кураж и сили, може би, във всеки труден момент съм получавал от баща ми. Колкото пъти съм решавал да се откажа, той толкова пъти ме е изправял на крака и ме е връщал към мотора. Той е човекът, който безрезервно вярва в мен. Даже вярва повече от мен. Мотивацията в мен дължа на баща ми. Разбира се, към състезателната ми кариера съм се връщал след травма и благодарение на други хора, които са ме подкрепяли през годините и са ми вярвали.

- Имате ли някакъв специален ритуал за късмет, който спазвате преди състезание?

- Не ( бел.ред.- смее се). Нямам специален ритуал. Аз вярвам, че човек, когато е дал всичко от себе си по време на тренировките и се е постарал в подготвителния процес, когато се изправи на старт линията, няма нужда от ритуали и суеверия.

- Майка ви Павлета, която е възпитаничка на НСА, но все пак е жена и майка, как реагира в критични ситуации?

- Майка ми по принцип изживява доста тежко всяко едно състезание, тя много се тревожи за мен. Не дай си боже, ако се случи някоя контузия, знам как я изживява, колкото и да се прикрива пред мен. Но аз я познавам , майка ми е и си давам ясно сметка какво й причинявам.

- Вие сте късметлия да имате майка спортист, която да проява спортменски дух в критични моменти и да не дава изява на майчините си тревоги.

- О, да. Дори, ако в някое състезание не дам всичко от себе си и не е доволна от представянето ми, тя ме критикува, кара ми се и изисква от мен най-доброто на пистата.

- Предполагам, че си имате и приятелка, тя как реагира преди състезание?

- Ами за съжаление сега си няма, имах си до скоро но сега си нямам.

- Е чак пък за съжаление, млад сте, ще имате. Важна информация ще публикуваме сега, тип обява, адресирана за почитателките на спорта. Тя ще гласи: “Сърцето на звездата на “Мотокрос-а” на България Майкъл Иванов е свободно, момичета”!

-  Ами  да, млад съм, надявам се скоро да си имам ( бел.ред. - смее се).

- Кой е най-високият връх в професионална гледна точка, който искате да покорите?

- Може би искам, искам само да остана запомнен. Независимо от успеха - дали ще е от световна или национална величина. Искам просто да оставя някаква следа.

- Аз пък искам да ви кажа, че вие вече сте си свършил мисията, вие вече сте оставил своята следа и ще останете запомнен. Просто продължавайте по пътя си все така и ще надграждате своята следа.

- Благодаря ви за признанието!

- Един ден, ако имате син, ще го качите ли на две колела?

- Дай боже да имам, но ще го кача, само ако той изяви желание за това. Но ако видя, че не му е в кръвта и не му се занимава с това, няма да го насилвам. Защото спортът е доста труден и изисква сериозни лишения и саможертви.

- И рискът е прекалено висок.

- Определено, затова меракът трябва да идва от сърцето на детето.

- А коя е най-добрата писта?

- Най-добрата писта, на която съм карал, е във Великобритания, това е пистата, на която ще карам на 20 февруари като състезател в първия кръг от Европейския шампионат.

- А кой е най-страхотният мотор?

- Най-страхотният мотор е този, който финишира без технически проблеми (бел.ред. - смее се).

- Новият борд на БФМ планира редица кампании, който са насочени към мотоциклетния спорт и не само. Основна цел е да инициираме кампания от национална значимост срещу войната, която от години се води по пътищата на България. Може ли да разчитаме на шампион като вас да прегърне идеята на федерацията?

- Да , за мен ще е чест, благодаря за поканата, стига да имам физическото време да съм свободен, с радост ще бъда полезен.

- Какво очакват шампиони като вас от членовете на федерацията, за да запазим жив, бодър и популярен духа на спорта, който официално чества 100-годишнина през 2024 г.

- Знаете ли, мотоциклетният спорт е много скъпо удоволствие, изисква сериозни финанси, понякога родителите нямат тези средства. Бих ви посъветвал, ако имате възможност, да намерите начин да инвестирате в младежта. Би било страхотно, ако българските деца имат шанса безплатно да карат мотори. Колкото повече хлапета опитат, толкова повече шансове за българския мотоциклетен спорт да продължи да живее и да се радва на постиженията на тези деца в бъдеще. За съжаление в момента спортът не е масов. Би било страхотно да се инвестира в детско-юношески школи, да има съоръжения, мотор и писти безплатно за българските деца, които просто да могат да опитват и да преценяват харесва ли им спортът.

- Управителният съвет на БФМ начело с президента Ангел Траков има мисията да запази мотоциклетният спорт, за да пребъде и да стане по-достъпен за деца.

- Пожелаваме им успех, с тях сме.

- Успех и на вас през състезателната 2022 година. И обещайте да се пазите!

- Обещавам и благодаря!

Нов успех за Теодор Кабакчиев в Испания