Мартин Чой и Energie Endurance 91 стартират на Bol d'Or

Мартин Чой, който кара за френския тим „Energie Endurance 91“,  ще стартира в последния кръг на FIM EWC - Endurance World Championship – Световният шампионат по издръжливост на пистата „Пол Рикар“. „Bol d’Or празнува своята 100-годишнина с 85-ото провеждане на едно от най-известните мотоциклетни състезания в света, а Чой ще кара заедно с италианеца Кристиан Наполи и французина Юго Жирар.

„В добра форма и кондиция съм, направихме няколко тренировки. Трябваше ми малко време докато свикна от BMW на „Kawasaki“, но вече всичко е наред.“, коментира Мартин Чой ситуацията преди състезанието.

Energie Endurance 91“ е на 12-то място в класирането в клас Superstock с актив от 24 точки, начело е друг френски тим – „Team 18 sapeurs pompiers cms motostore“ с „Yamaha“ със 106. Надпреварата на „Пол Рикар“ стартира в събота, в 16 часа българско време.

Няколко интересни новини за „Bol d’Or“:

*Bol d’Or празнува 100-годишнината си през 2022 г. с 85-то провеждане на едно от най-известните мотоциклетни състезания в света.

*Проведено за първи път през 1922 г. на 5-километрова верига от черни пътища между Vaujours, Clichy-sous-Bois и Livry-Gargan, състезанието първоначално е било по-скоро въпрос на оцеляване, отколкото надпревара с по един състезател на мотоциклет и без спирания освен за зареждане.

*Тони Зинд от Швейцария е първият победител. Той изминава близо 1246 километра със средна скорост от 51,9 км/ч и яде и пие, докато кара.

*Тазгодишното издание, в което участват трима състезатели на мотоциклет, ще е 29-то, което се провежда на пистата „Paul Ricard“, като първото е било през 1979 г.

*Въпреки че е планирано като 24-часово състезание, тежките метеорологични условия доведоха до прекъсване на надпреварата през 2019 г. от 18 вечерта до 6 сутринта.

6 от 6 за Иван Цончев след EnduroX Alba-Damascena
12 българи ще участват на BMU Road racing на пистата „Навак“