Джанмарко Сантучи: Искам да имаме повече успехи и да сме все повече по трасетата

Джанмарко Сантучи, член на Управителния съвет на БФМ, говори за предстоящия сезон в мотокроса и за новите състезания през 2021.

Господин Сантучи, какво да очакваме от новия шампионат?

- Тази година беше една сложна година, знаете, заради пандемията се наложи няколко пъти да преправяме календара. Въпреки трудностите обаче, успяхме да нагласим календара за състезанията, очакваме стартовете да са между 8 и 10, като доста от тях са на много интересни трасета. Стартът на шампионата ще бъде на мотополигон „Кортен“, там ще бъде първият кръг на 15 и 16 май. Домакините правят ново трасе, опитват се да го подобрят, в сравнение с миналата година, като това е много добре за всички нас – състезатели, клубове и федерация.

Казахте между 8 и 10 старта, ще има ли нови трасета?

- Нови трасета все още нямаме, опитваме се обаче да възстановим някои интресни стари такива, опитваме се да подобрим настоящите трасета. Очакваме, ако не тази година, следващата да имаме нови дестинации и мотополигони.

Колко очаквате да са участниците през сезона? Имате ли информация колко са лицензираните състезатели?

- Очаквам да участват над 100 състезатели, разбира се и още доста да се лицензират и се надяваме, въпреки пандемията, да направим един много добър сезон.

Къде ще е най-интересно за зрителите и състезателите?

- Моето мнение, всъщност то не е само мое мнение е, че трасето във Севлиево е отлично. Неслучайно се води, че е едно от най-добрите трасета в света. Там за зрителите ще бъде най-интересно, защото трасето разполага с трибуни и може да се проследи много голяма част от състезанието. Имаме и други много добри трасета, така че, където и да дойдат зрителите – ще им предложим много положителни емоции. Реализирали сме някои нововъведения, за да осигурим по-голяма безопасност както на състезателите, така и на зрителите. Едно от нещата, върху които работим е „Holeshot в мотокроса. Освен това формираме комисия, като идеята е в дългосрочен план тази комисия да има много повече отговорности – да оглежда трасетата, да ги одобрява и ако има нередности – да дава указания те да бъдат отстранени. В комисията ще има представители на състезателите и клубовете, за да може да се чува тяхното мнение. Важно е да се отбележи, че в нея ще включим както професионални състезатели, така и аматьори.

Като член на УС на БФМ какво ще пожелаете на състезателите по мотокрос в България?

- Като цяло, понеже говорихме за безопасност, най-важното е да нямат контузии. Освен това искам да си пожелаем всички една успешна година, да имаме повече успехи и резултати и да сме все повече по трасетата.

Цялото интервю с Джанмарко Сантучи - вижте в Youtube канала на БФМ

Малшанс за Куартараро и победа за Милър в испанското MotoGP
Теодор Кабакчиев започва участие в световния хард ендуро шампионат