Страхотно завръщане на Димитър Аргиров в Кортен

120 състезатели от над 24 клуба си оспорваха призовите места в 3-ия кръг на републиканския ни шампионат по мотокрос „Kippen Grand prix 2021“ в местността "Докса баир" край Кортен, община Нова Загора. Невероятно завръщане направи Димитър Аргиров, който спечели старт още в първото си участие след 25 години Домакините от „Kippen MX Racing team” бяха подготвили за втори път този сезон отлично трасе и нови елементи, които да гарантират безопасността на състезателите. 6-та си поредна победа от 6 старта пък записаха Дани Цанков в МХ 65 и Майкъл Иванов в клас МХ 1. 

В клас МХ 50 победител стана Николай Павлов от МСК „М6 Ямаха рейсинг Тийм“ с „Husqvarna“, който изпревари и в двата манша Георги Илиев от СМК „Дизел юнак“ с „GasGas“ и Кристиан Андреев от „Алба Дамасцена“ с КТМ. Двамата си разпределиха второто и третото място в двата манша, но по-добрата позиция на Илиев във втория му донесе второто място.

Класиране МХ 50:

1. Николай Павлов - „М6 Ямаха рейсинг Тийм“ - „Husqvarna“ - 50 точки

2. Георги Илиев - „Дизел юнак“ - „GasGas“ - 42

3. Кристиан Андреев - „Алба Дамасцена“ - КТМ - 42

При 65-кубиковите, без конкуренция, след като спечели и двата маша, победител е Дани Цанков от МСК „М6 Ямаха рейсинг Тийм“ с „Yamaha“, а след него и в двата манша, както и в крайното подреждане се нареди Георги Гинов от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“. Трети е Александър Цветков от "Ябланица МХ" с „Husqvarna“ заради по-доброто си класиране във втория манш.

Класиране МХ 65:

1. Дани Цанков - „М6 Ямаха Рейсинг Тийм“ - „Yamaha“ - 50 точки

2. Георги Гинов - „Мото Спорт Варна“ - „Husqvarna“ - 44

3. Александър Цветков - "Ябланица МХ" - „Husqvarna“ - 38

В МХ 85 Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“ с „GasGas“ записа едно първо и едно второ място в маншовете, което му осигури и първото място в класирането. След него завършиха Венцислав Тошев от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“ и Павел Доневски от „Троян мотор спорт“ с KTM.

Класиране МХ 85:

1. Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“ с „GasGas“ - 47 точки

2. Венцислав Тошев - „Мото спорт Варна“ - „Husqvarna“ - 45

3. Павел Доневски - „Троян мотор спорт“ - KTM - 42

Клас МХ2 предложи доста емоции, като в крайна сметка победата отиде при Николай Малинов от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ, който през цялото време водеше сериозна битка с Димитър Грозданов от МСК „МХ тийм Симитли“ с „GasGas“ и Виктор Нейчев от "Еър макс рейсинг тийм" също с „GasGas“. 

 Класиране МХ 2:

1. Николай Малинов - „АИТ рейсинг Тийм“ - КТМ - 50 точки

2. Димитър Грозданов - „МХ тийм Симитли“ - „GasGas“ - 44

3. Виктор Нейчев - "Еър макс рейсинг тийм" - „GasGas“ - 40

Класиране МХ2 Junior:

1. Николай Малинов - „АИТ рейсинг Тийм“ - КТМ - 50 точки

2. Димитър Грозданов - „МХ тийм Симитли“ - „GasGas“ - 44

3. Виктор Нейчев - "Еър макс рейсинг тийм" - „GasGas“ - 40

Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг Тийм“ с „Husqvarna“ очаквано беше без конкуренция в клас МХ1 и след отлично каране взе победата в двата манша, а с това и в крайното класиране. След него се наредиха представителят на домакините от СК „Киппен МХ рейсинг тийм“ Георги Георгиев с „Kawasaki“ и Жулиан Георгиев от МСК „Александър Моторспорт“ с „Yamaha“ с равни точки. По-доброто класиране във втория манш донесоха второто място в крайното подреждане на Георги Георгиев.

Класиране МХ1:

1. Майкъл Иванов - „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“ – 50 точки

2. Георги Георгиев - „Киппен МХ рейсинг тийм“ - „Kawasaki“ - 42

3. Жулиан Георгиев - „Александър Моторспорт“ - „Yamaha“ - 42

В най-масовия клас МХ (36 състезатели) над всички беше шампионът от 2020 Григор Царев от „Джи Ар Си Моторспорт 2020“ с „GasGas“, който след успех и в двата манша изпревари Исмет Бекиров от "Алба Дамасцена" МСК с КТМ и Николай Колев от „М6 Ямаха рейсинг тийм“ с „Honda“.

Класиране МХ:

1. Григор Царев – „Джи Ар Си Моторспорт 2020“ с „GasGas“ – 50 точки

2. Исмет Бекиров - „Алба Дамасцена“ МСК - КТМ - 40

3. Николай Колев - „М6 Ямаха рейсинг тийм“ с „Honda“ - 38

При Сеньорите в МХS Кадир Масар от "АИТ рейсинг тийм" с „Honda“ с добро каране и в двата манша стигна до крайния успех, като изпревари шампиона от 2020 Васил Стоянов от СК „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Honda“ и съотборника си Янко Зоков с "Kawasaki".

Класиране МХS:

1. Кадир Масар - „АИТ рейсинг тийм“ - „Honda“ – 50 точки

2. Васил Стоянов - „Киппен МХ рейсинг тийм“ - „Honda“ - 40

3. Янко Зоков - „АИТ рейсинг тийм“ – "Kawasaki" - 36

В групата над 55 години първа победа след 25 пауза записа Димитър Аргиров от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Suzuki“, като за него това е първи старт от 1996 година насам. Втори се нареди Кристиан Цанов от „Севлиево 2004“ с „Yamaha“, а трети е Мирослав Христов от „Троян мотор спорт 01“ също с „Yamaha“.

Класиране МХS (55+):

1. Димитър Аргиров - „Киппен МХ рейсинг тийм“ - „Suzuki“ – 50 т.

2. Кристиан Цанов - „Севлиево 2004“ - „Yamaha“ – 42

3. Мирослав Христов - „Троян мотор спорт 01“ - „Yamaha“ – 38

Рекорден брой участници в EnduroX Alba-Damascena
Двудневни битки в 6-ия кръг от BGX Enduro - „Enduro-X Alba Damascena“