Били Болт покори и София

Британецът Били Болт с „Husqvarna“ спечели и трите старта в клас „Prestige“ по време на 6-ия кръг от Световния шампионат по СуперЕндуро в зала „Арена София“. Пред близо 10 000 зрители Болт взе с разлика пред останалите и трите манша, както и „Superpole“ и събра 63 точки, които му бяха напълно достатъчни, за да си осигури титлата в световния шампионат кръг преди края. Болт получи наградата си от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който изрази убеденост, че хилядите фенове в Арена “София” са останали очаровани от майсторските изпълнения на трасето от най-добрите състезатели в света. Спортният министър поздрави екипа на Българската федерация по мотоциклетизъм за положените усилия при перфектното организиране на състезанието. Домакините получиха похвала и от промоутъра на Световното „ABC communication“, както и от състезателите за отлично подготвеното трасе.

Специален гост на историческата за България надпревара беше топ ендуро пилотът ни Теодор Кабакчиев, който награди втория в подреждането в София и световен шампион в хард ендурото Мануел Летенбихлер от Германия с КТМ (47 т.). Трети се нареди британецът Уил Хоаре с „Rieju“, който събра 37 точки, колкото и друг британец Джони Уокър с „Beta“. В стартовете от Световния шампионат участва и нашият Атанас Ангелов, който обаче остана извън класирането заради малкия брой завършени обиколки.

Състезанието за Световния шампионат при юношите спечели Аштън Брайтмор от Великобритания с „GasGas“ с пълен актив от 60 точки. Втори завърши Милан Шмюзер от Германия с „Sherco“ (45 т.), а трети Суф Села от Израел с KTM (44 т.). Нашият Валентин Милев с „Beta“зае 13-та позиция с 12 точки.

В рамките на Световното първенство се проведе и първата в историята ни Републиканска купа по СуперЕндуро. В клас Open победител е Кристиан Петров от „Хард Райдърс“ с КТМ с 37 точки от двата старта, следван от сътборника си Искрен Генов с „Husqvarna“ с 33 и Илиян Кузманов от „АФГ тийм“ с „Honda“ с 30 точки.

В клас Junior първи завърши Нейтън Димитров с КТМ от  „Мото дружина Банско“ с 40 точки, пред съотборниците си Мирослав Каранджиев (34 т.) и Иван Чакъров (28 т.). Адмирации за участието при най-малките си заслужават и Мартин Ковачев, Александър Пиришанчин и Марин Мочев.

София – най-новата дестинация в SuperEnduro семейството
Кърнаре приема първия кръг на Балканския екстремен ендуро шампионат