Републиканският шампионат по мотокрос 2024 стартира край Поморие

След пауза от няколко години мотополигон „Тотьо Чакъров“ в село Порой отново ще приеме кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос. С „Grand Prix Поморие 2024“ започва и новият сезон на Българската федерация по мотоциклетизъм, който включва шампионати в мотокроса, ендуро, писта, супермото и драг.

Официалното откриване на Grand Prix Поморие 2024 ще бъде на 7 април 2024 г. от 11 часа, след което ще започнат и стартовете във всички класове. И тазгодишният кръг от шампионата ще се проведе в памет на Тотьо Чакъров, дизайнерът на мотокрос писти, който прослави България по цял свят и въведе нови норми в проектирането и изграждането на мотокрос трасета през последните си години. Мотополигонът в село Порой с уникалното за България пясъчно трасе, носи името „Тотьо Чакъров“ от 2019 г.

Републиканският ни шампионат по мотокрос ще е от 10 кръга, като през април ще са стартовете в Поморие (6-7) и Севлиево (20-21), който е и кръг от Европейския шампионат ЕМХ65/ЕМХ85, през май е надпреварата в Левски на мотополигон „Козар Белене“ (11-12), а през юни предстои дебют в шампионата на мотополигон „Хасково“ (15-16) и нов старт на мотополигон „Горна Росица“ (22-23).

След лятната пауза състезанията ще бъдат подновени през септември със старт край Кортен на мотополигон „Докса баир“ (7-8), заедно с Балканския шампионат, и край Перник на мотополигон „М6 Перник“ (21-22). За месец октомври са предвидени надпреварите край Самоков на мотополигон „Ридо“ (5-6) и на мотополигон „Горна Росица“ (19-20), заедно с Отборната Купа на България по мотокрос. Републиканският шампионат ще приключи на 2 и 3 ноември край Айтос на мотополигон „Айтос“.

Петър Петров и Венци Тошев със силен старт в Харфсен
Първи старт за сезона в ендурото